diumenge, 11 de gener del 2015

Solidaritat amb els i les estudiants d’Ayotzinapa

Ja són més de 100 dies els que porten desapareguts els 43 estudiants mexicans, des dels successos esdevinguts en Iguala. Des del FEPV denunciem els fets i ens solidaritzem amb els i les estudiants de Mèxic, les seues famílies i el poble mexicà.

Dits estudiants estudiaven en l'Escola Normal Rural de Ayotzinapa [1], col·legi d'estudis superiors de magisteri, en la ciutat de Ayotzinapa, pertanyent a l'estat de Guerrero, un estat amb una llarga tradició de violència política, i al mateix temps un estat amb gran inconformitat social i molt mobilitzat. En aquest estat, de la mateixa forma que en la majoria del conjunt mexicà, les interrelacions entre autoritats policials, narcotraficants i governants no és extraordinari.
En aquest context, es van succeir els fets que han estremit a mig món. Tot va començar quan els i les estudiantes normalistes van ser a Chilpalcingo (capital de l'estat de Guerrero), necessitaven recaptar fons per a finançar-se el viatge cap a la ciutat de Mèxic i acudir així a la convocatòria per l'aniversari de la massacre de Tlatelolco (el 2 d'octubre de 1968 es van assassinar centenars d'estudiants que lluitaven pels seus drets).
Durant el viatge amb autobús els estudiants van ser seguits per patrulles policials, els quals van començar a tirotejar contra els passatgers matant a 6 d'ells. Seguidament les forces de repressió van començar a baixar als joves que quedaven en l'autobús i van ficar en patrulles a alguns d'ells. Els que es van lliurar, van anar a la premsa a denunciar els fets, no obstant açò van ser atacats de nou i arrestats.
Una vegada es van reunir amb la resta d'estudiants detinguts van descobrir que faltaven 56 d'ells. S'especula que 43 van ser lliurats al grup de crim organitzat Guerreros Unidos, un grup que té estretes relacions amb els policies municipals d'Iguala.
A partir d'aqueix moment, s'han succeït diverses manifestacions i denúncies per part dels familiars, altres estudiants, i en definitiva del poble mexicà, per tot el país. Demanen el retorn amb vida dels 43 estudiants, el judici i càstig als responsables intel·lectuals i materials, com l'alcalde d'Iguala (al que s'ha relacionat amb els fets), el governador de Guerrero i el secretari de Seguretat Pública d'Iguala.
El govern de Mèxic caracteritzat per la seua corrupció i els seus polítics contra la majoria social, usa com a estratègia per a callar les veus del poble mexicà la repressió mitjançant bandes organitzades que els realitzen el treball brut. Que els i les estudiants mexicans no es detinguen davant aquesta ofensiva, tenen el suport del moviment estudiantil a nivell internacional.
Solidaritat amb el poble mexicà i la lluita dels seus estudiants!
Vives se les endugueren, vives les volem!


[1] Les escoles normalistes són plantejades com a Escoles Rurals Regionals o Centrals Agrícoles. La seua màxima és la defensa de l'educació pública com un dret popular i sobretot com un dret dels més pobres, emprant l'educació com una eina per a l'enteniment de la realitat social i la seua transformació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada